Vuurwerkangst

Vuurwerkangst bij honden en katten
De feestdagen staan weer voor de deur, en hoewel dat erg leuk kan zijn is dat voor onze huisdieren niet altijd zo prettig. Het afsteken van vuurwerk kan namelijk voor angst zorgen bij katten en honden.

Hoe kunt u uw huis zo veilig mogelijk maken?

Er zijn een aantal maatregelen die u vooraf kunt nemen om de thuissituatie zo prettig mogelijk te maken. In de weken voorafgaand aan oud en nieuw kunt u al rekening houden met wandelroutes waar er minder snel (illegaal) vuurwerk wordt afgestoken en kunt u uw hond het beste aan de riem uitlaten. Zo voorkomt u dat de hond wegrent na het schrikken van een geluid en voorkomt u dat de hond vuurwerk kan opeten. Wat belangrijk is, is dat u het angstige gedrag niet gaat belonen, dus niet meer aanhalen dan normaal wanneer u de hond uitlaat.

Op de avond zelf kunt u de ruimte waar uw hond of kat zich in bevindt het beste zoveel mogelijk afsluiten van het vuurwerk, dus de deuren, ramen en gordijnen dicht en de lichten en muziek of de televisie aan. Denk eraan dat als u de radio of televisie aanzet, dat deze niet op een zender staat waar ook vuurwerk(geluiden) zullen worden uitgezonden. Zorg voor voldoende afleiding in de vorm van speeltjes en hersenwerkspelletjes of een bot dat lang meegaat, en zet altijd water en eventueel wat eten neer. Denk er bij de kat aan om ook de kattenbak in deze ruimte neer te zetten. U kunt uw hond of kat het beste laten liggen op een plek waar hij of zij zich prettig voelt. Als ze graag bij u willen zitten of liggen, kunt u extra troost bieden door een hand op het lichaam van uw hond of kat te plaatsen.

Is er ook medicatie die kan helpen tegen vuurwerkangst?

Ja, er zijn ook medicijnen die tegen vuurwerkangst helpen. Het middel Alprazolam heeft onze voorkeur, deze wordt namelijk aanbevolen door gedragsdeskundigen van de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. U kunt het beste enkele dagen tot een dag van tevoren beginnen met het toedienen van dit middel.

Kan ik mijn huisdier ook zijn/haar angsten afleren?

Ja, er zijn ook methoden om uw huisdier van zijn of haar angsten af te helpen. Zo kunt u bijvoorbeeld met een CD of internet uw huisdier laten wennen aan vuurwerkgeluiden. Zo kunt u bijvoorbeeld op de website van dogstrust (Dogstrust.org.uk) de module “Sound Therapy for Pets” volgen. In extreme gevallen kunt u ook een gedragsdeskundige bij u thuis uitnodigen.

 

Lees ook:

Comments are closed.