Castratie en sterilisatie

Castreren en steriliseren kat

Poes

Het is verstandig om uw poes te laten steriliseren om verschillende redenen. Ten eerste kan de kat na de ingreep niet meer zwanger worden en voorkomt u zo (ongewenste) nestjes. Daarnaast lopen ongesteriliseerde poezen een verhoogd risico op het ontwikkelen van baarmoeder ontsteking en op tumoren van de melkklieren. De meeste poezen worden op 6-7 maanden krols. De sterilisatie kan voor of na de eerste krolsheid plaatsvinden. De meeste poezen steriliseren we rond de 6-7 maanden leeftijd in een periode dat ze niet krols zijn.

 

Kater

Katers worden over het algemeen gecastreerd om sproeigedrag te voorkomen. Daarnaast hebben ongecastreerde katers vaak meer de drang om te gaan zwerven. De meeste katers worden rond 8-9 maanden leeftijd gecastreerd. Mocht er eerder al ongewenst sproeigedrag voorkomen dan kan er, in overleg, besloten worden om de kater op jongere leeftijd  te castreren.

 

Castreren en steriliseren hond

Teef

Vrouwtjes honden worden over het algemeen voor het eerst loops tussen de 6 en 12 maanden leeftijd. Ongesteriliseerde teven lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van baarmoederontsteking en melkkliertumoren. Het is daarom te adviseren om teven 3 maanden na de eerste loopsheid te steriliseren. Dit is het moment tussen twee loopsheden in. Dan zijn de baarmoeder en eierstokken het rustigst en dit is de optimale periode om een teef te steriliseren.

 

Reu

In principe is het advies om reuen niet te castreren. Toch zijn er verschillende redenen waarom wel voor castratie gekozen kan worden. Sommige reuen vertonen dominant gedrag welke gedreven kan zijn door het mannelijke hormoon testosteron. Naast training kan een castratie in sommige gevallen helpen met het onder controle brengen van het dominante gedrag. Een andere veel voorkomende reden om een reu te castreren is een terugkerende heftige voorhuidontsteking. Reuen kunnen op twee verschillende manieren worden gecastreerd. Als eerste is er de chemische castratie. Hierbij wordt de reu door middel van een onderhuids implantaat welke langzaam oplost tijdelijk gecastreerd. Afhankelijk van de sterkte van het implantaat werkt deze gemiddeld 6 of 12 maanden. Gedurende deze periode kan bekeken worden of een castratie de gewenste uitwerking heeft. Als het implantaat de gewenste uitwerking heeft kan de reu door middel van een operatie, permanent, worden gecastreerd.

Wilt u meer informatie over de castratie of sterilisatie? Of wilt u onze voordelige prijzen en lopende acties weten? Neem dan telefonisch contact met ons op.

2 Keer per jaar doen wij mee met de vereniging Kattenzorg Den Haag http://www.kattenzorg-denhaag.nl/index.php/diensten/sterilisatieactie, met een aanvullende actie op hun castratie en sterilisatie actie.  Ook werken wij samen met de stichting Mens en Dier Nederland http://www.mensendier.nl/geboortebeperking.htm, als u een minimum inkomen heeft kunt u via de stichting in aanmerking komen voor financiële steun voor sterilisatie en castratie voor uw kat. Heeft u een bewindvoerder en wilt u uw poes of kater laten castreren , dan kan uw bewindvoerder contact met ons opnemen voor de betaling.