vuurwerk medicatie 2019

Beste huisdiereigenaar,

Het is nog vroeg, maar het einde van het jaar komt dichterbij en daarmee ook het vuurwerk! Helaas voor veel dieren een periode die niet snel genoeg voorbij mag gaan. In samenspraak met de gedragskliniek van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht willen we benadrukken dat de ondersteuning van vuurwerkangst bij huisdieren bij voorkeur zónder medicatie gaat. Er zijn veel tips en trucs waarmee u een groot deel van de stress en angst kunt verminderen. Uitgebreide informatie hier over vindt u op de website van de licg: https://www.licg.nl/vuurwerk/?q=vuurwerk

Er zijn rustgevende middelen die niet onder medicatie vallen en een goed angstremmend effect kunnen hebben. De basis ligt in kalmerende feromonen (soort geurstoffen) of aminozuren en vitamines. Het is belangrijk hiermee minimaal 4 weken van te voren te beginnen. Voor honden is dit bijvoorbeeld een DAP halsband of verstuiver in huis, of DAP tabletten. Voor katten is er de Feliway verstuiver.

Voor sommige huisdieren is de angst te groot en is er toch rustgevende medicatie nodig. Het middel Alprazolam hebben we een aantal jaar naar tevredenheid meegeven tegen vuurwerkangst. Helaas is dit middel niet voor dieren geregistreerd en daarom mogen we niet meer voorschrijven volgens de Nederlandse wetgeving. Wij moeten gebruik maken van een voor dieren geregistreerd middel.

Er is nu een nieuw diergeneesmiddel geregistreerd voor de behandeling van vuurwerkangst bij honden. Dit middel heet Pexion en mag gebruikt worden bij honden vanaf 1 jaar leeftijd. Het is belangrijk vóór de angst te beginnen, het advies is 2 dagen van te voren, eerder kan ook bij hevige angst. Als het middel gestart wordt als er al angst is, kan het averechts werken. Het wordt afgeraden bij dieren die soms agressief kunnen zijn, omdat dit middel agressie kan versterken. U kunt hier in overleg met de dierenarts een recept voor krijgen. Als uw dier dit jaar nog niet langs is geweest of wij de patient niet kennen, willen wij wel graag de patient eerst beoordelen.

Alleen in specifieke gevallen (als Pexion niet effectief blijkt, afgeraden wordt gezien gezondheidsrisico’s of leeftijd) mag er worden uitgeweken naar bijvoorbeeld het eerder gebruikte Alprazolam of een soortgelijk middel als Multipam. Het laatstgenoemde middel kan echter een meer versuffend of juist onrustig effect hebben en is alleen voor eenmalig gebruik geregistreerd.

Voor katten is er geen geregistreerd middel voor vuurwerkangst. In overleg met de gedragskliniek van de faculteit Diergeneeskunde kan er voor katten ook Pexion ingezet worden. Er is echter weinig bekend over het gebruik bij katten. Gebruik van multipam wordt afgeraden in verband met effecten op de lever.

Voor vragen over vuurwerkangst en eventueel medicatie kunt u terecht bij onze assistentes, zij helpen u graag verder!

 

 

 

Lees ook:

Comments are closed.